Yaşam Koçluğunda Etkileşim

Yazan: Ezel Tangül / ICF-Professional Expert Coach
Yayınlanma Tarihi: 25.06.2020

Bir insanın hayatına dokunabilmek için arada bir bağ oluşması gerekmektedir. Bu bağ ise iyi bir dinleyici olarak gerçekleşir. Koçluk güven, inanç ve yargılamama üzerine kuruludur. Güven ve bağ Yaşam Koçu ile Danışan ilişkisini dengede tutar. İnsanlar duyulmak ister, bu insan doğasın da ki en güçlü motivasyon kaynağıdır. Duyabilmek için ise tüm benliğimiz ile dinlememiz gereklidir.

Yaşam Koçluğunda Etkileşim

Eğer gerçekten dinlersek sezgimiz en iyi rehberimiz olur.


İyi bir dinleyici olabilmek Yaşam Koçluğu sürecinin temel taşıdır. Bastırılmış bir rahatsızlığın yada hareketteki bir kusurun "kör nokta" da yatıyor olması kuvvetle muhtemeldir. İnsanın doğası gereği anlatmayı severiz. Anlatım esnasında konular arasın da kaybolmak, konunun özü yerine yoğun olarak duygulara odaklanmak çözümden uzaklaşmalara neden olmaktadır. Öncelikleri belirlemek çoğu zaman zor olabilmektedir. Duygularımızın bizi yönlendirmesine izin verdiğimiz de aslında kontrolümüzü de onlara devretmiş oluruz. Doğal olan duygularımızın da bizim kontrolümüz de olduğunun farkındalığını yakalayabilmektir.
Kişi kendi benliğinin farkına vardığı an da; beyinde istemsiz olarak uygulamaya konulan duygu ve düşüncelerin varlığını gözlemleyebilme yetisine sahip olur. Kişinin tutumu yada zihinsel durumu, her türlü performansın anahtarıdır. Böylelikle olan şeyin sebebini dışarıdan bir bakış açısı ile yorumlayabilir. Oto kontrolünü geri kazanan kişi çözümleri daha rahat görebilmekte ve yeni bir bakış açısı geliştirebilme yeteneği kazanır.

Tüm bu kazanımların elde edilebilmesi doğru iletişim tekniği ile gerçekleşebilmektedir. Tam da bu süreçte iyi bir dinleyici olarak, doğru analizler yapmak sürecin en önemli ikinci aşamasıdır. Doğru analiz beraberin de doğru soruları da getirir. Sanatı güçlü soru sormak olan Yaşam Koçluğu sürecin de; sorular doğru bilgi aşığın da olduğunda güçlenir.

Güçlü sorular kişiyi konunun özüne ulaştırır. Kaynağı net bir şekilde gözlemleyebilen kişi; elde etmesi gereken kazanımların da farkındalığına erişir. Çözüm ve ilerleme doğru kazanımlar ile gerçekleşir.

İnsanların halihazır da açığa vurduklarından daha fazla kabiliyeti olduğuna inanmadıkça, onların bunu açığa vurmalarına yardım edemeyiz.



Yaşam koçluğu var olan sorunlara değil, sorunların tekrar yaşanmaması için ne tür kazançlar elde edilebileceğine odaklanır. Hepimizin yapısında aslında öğretmeyle sekteye uğrayan doğal bir öğrenme yeteneği vardır. Elde edilen kazançlar ile farkındalık seviyesin de ki artışın sağlanarak kişinin var olan potansiyelini kullanabilmesi hedeflenir. Bu şekil de kişi kendini daha ileri bir gelişim noktasına taşıyarak; çözüm üretme hızında, motivasyon kaynaklarının çeşitliliğin de artış kazanır.

Hayatımız da yaşadığımız her aksaklık beraberinde bizlere kazanımlar getirir. Perspektifimizi geniş tutarak doğru gözlem tekniği ile kazanımlarımızı daha hızlı elde edebiliriz. Her kazanım bizleri daha ileriye taşır. Gelişim ve değişim sonsuzdur. Bu yolda size ayna tutması için Yaşam Koçu ile çalışmak hızlanmanızı sağlar.

Gelişim varılacak bir yer değil bir yolculuktur.





İletişim

Saray Mh. Dr Adnan Büyükdeniz Cd No :4 Akkom Office Park Cessas Plaza 2. Blok K:10 PK:34768 Ümraniye / İstanbul


0850 317 20 37


info@koclook.net


Destek

destek@koclook.net


Bize Ulaşın

İletişim

Omega Seamaster Replica
Tag Heuer Grand Carrera Replica
Replica Jaeger-LeCoultre Master
Replica Omega Seamaster 300 M Quartz
IWC Top Gun Replica