Pozitif Beden Dili “Başarılı” Algısını Güçlendiriyor

Yazan: Esra Aytekin / Startup Marka Pazarlama, Kişisel Marka & İmaj Danışmanı, Eğitmen, besellf Consultancy Kurucu, Startup (Girişimci) Mentor
Yayınlanma Tarihi: 27.09.2019
Harvard Üniversitesi psikologlarından Amy Cuddy’nin çalışmaları beden dilinin özgüven, etkileme ve nihayetinde başarı üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Pozitif beden dilinin insanlar üzerinde güçlü etkileri vardır. Göz teması kurma, aktif dinleme ve jestler gibi olumlu beden dilinin, iletmeye çalıştığınız mesajı güçlendirdiği ortaya çıkmıştır.

Yapılan araştırmalar olumlu beden dili kullanan kişilerin daha çok sevilen, yetkin, ikna edici ve duygusal zekaya sahip kişiler olduğunu göstermektedir.

Pozitif Beden Dili “Başarılı” Algısını Güçlendiriyor

Peki, pozitif beden dilinin etkileri nelerdir?


Tutumu değiştirir. Amy Cuddy yaptığı araştırmalarda beden dilinin bilinçli bir şekilde daha olumlu hale getirecek şekilde ayarlanmasının insanların tutumunu iyileştirdiğini çünkü bu tip bir beden dilinin hormonlar üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ortaya çıkartmıştır.

Testosteronu arttırır. Testosteron spor ve rekabete odaklanmayı kolaylaştırır ancak testosteronun önemi atletizmden çok daha fazlasını kapsar. Erkek ya da kadın fark etmez; testosteron özgüveni arttırır ve diğer kişilerin sizi daha güvenilir ve pozitif biri olarak görmesini sağlar. Araştırmalar pozitif beden dilinin testosteron seviyesini % 20 arttırdığını gösterir.

Kortizolü azaltır. Kortizol, performansı engelleyen ve uzun vadede olumsuz sağlık sorunları yaratan bir stres hormonudur. Kortizol seviyelerinin azaltılması stresi en aza indirir ve özellikle zor durumlarda daha net ve mantıklı düşünmenizi sağlar. Araştırmalar pozitif beden dilinin kortizol seviyesini% 25 oranında azalttığını gösterir.

Kortizolde bir azalma veya testosteronda bir artış kendi başına mükemmel olmakla birlikte ikisi birlikte olduğunda güçlü ve lider kişilerde görülen ideal bir kombinasyondur. Bu birleşim zor kararlar ve yoğun işlerle uğraşmak için gerekli özgüven ve netliği yaratır. Doğal olarak yüksek testosteron ve düşük kortizole sahip kişilerin baskı altında büyüdüğü/yaşadığı bilinmektedir.

Hormon seviyeleri doğal olarak bu şekilde oluşmasa bile pozitif beden dili kullanarak değiştirmek mümkün.

Beden dilinin etkileri
Daha çok sevilmeyi sağlar. Tufts Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada denekler, hastalarıyla etkileşime giren doktorların sessiz kliplerini izledi. Sadece doktorların vücut dilini gözlemleyerek denekler hangi hekimlerin hastaları tarafından dava edildiğini tahmin edebildiler.

Beden dili, nasıl algılandığınızı etkileyen önemli bir konudur ve ses tonunuzdan veya ne söylediğinizden çok daha önemli olabilir.



Yetkinliği ortaya çıkarır. Bir başka çalışmada araştırmacılar, senatör veya valilerin aday reklamlarının sadece bir saniyesini inceleyerek hangi adayın seçileceğini doğru bir şekilde tahmin ettiklerini ortaya çıkartmışlardır. Bu durum oy verme sürecine olan inancınızı artırmasa da yetkinlik algısının beden dilinde güçlü bir etkileşimi olduğunu gösterir.

Duygusal zekayı geliştirir. Duygusal zekanın en önemli yansımalarından biri olan duygu ve düşünceleri etkili bir şekilde aktarabilmek önemlidir. Duyguları vurgulayan beden dilini anlamak empati kurabilmek için gereklidir. Olumsuz duyguları da kontrol altına alabilmek için de beden dilinin verdiği mesajların farkında olmak gerekir.

Sonuç olarak; genelde beden dilinin tutumumuzun ya da nasıl hissettiğimizin bir sonucu olarak ortaya çıktığını düşünürüz.

Bu doğrudur ancak psikologlar bunun tam tersinin de doğru olduğunu, beden dilinizi değiştirmenin tutumunuzu da değiştirdiğini araştırmalarla kanıtlamışlardır.

Peki ya siz beden dilinizi değiştirmenin üzerinizdeki etkisini hissediyor musunuz?




İletişim

Saray Mh. Dr Adnan Büyükdeniz Cd No :4 Akkom Office Park Cessas Plaza 2. Blok K:10 PK:34768 Ümraniye / İstanbul


0850 317 20 37


info@koclook.net


Destek

destek@koclook.net


Bize Ulaşın

İletişim

Omega Seamaster Replica
Tag Heuer Grand Carrera Replica
Replica Jaeger-LeCoultre Master
Replica Omega Seamaster 300 M Quartz
IWC Top Gun Replica