Sadece bir HAYIR değiştirir tüm Hayatı

Yazan: Zeren Çobaoğlu / Yaşam Koçu
Yayınlanma Tarihi: 14.01.2019
Niçin Hayır Diyemiyoruz?

Toplumumuz çok uzun zamandır bulunduğu coğrafi alanla ilgili hem pozitif hem negatif bazı durumlar ile çelişmektedir. Doğu ve batı kültürü arasında kalmış toplumların genel olarak yaşadığı din ve devlet işleri karmaşasını günümüzde hala sürdürmekte olup, insanlığımızı problemlere sürüklüyoruz. Peki toplum olarak neden hayır diyemiyoruz? Bir yakınımızı kırmak veya kaybetmek istemediğimizden? Onaylanma veya desteklenme ihtiyacı hissettiğimizden? Bulunduğumuz konum veya kazancımızı yitirmek istemediğimizden? Ya da sadece eleştiriden korktuğumuzdan? Hayır Diyememenin Yarattığı Etkiler Yukarı da saydığım tüm faktörlerden en az biri sebebiyle hayır diyemediğiniz pek çok olay yaşadığınıza eminim. Peki yalnızca beş harften oluşan bu kelimeyi söyleyememek hayatımızı nasıl etkiliyor?

Yeni Yılda Bizleri Neler Bekliyor

  • Danışanlarımdan biri özel sektörde oldukça iyi bir pozisyonda görev almakta ve sorumluluk duygusu neticesinde yöneticisinin istediği işlerin tümünü yapmak için kendisini zorunlu hissetmektedir. Yöneticisi ise işlerin tamamlandığından ve danışanımın "hayır" diyememesinden kaynaklı olarak, iş yükünü daha fazla arttırmakta ve danışanımın iş/sosyal hayat dengesini zorlamaktadır. Bu nedenle danışanım işinden çok mutsuz olduğunu dile getirmektedir. Bu durum kendisini depresif bir ruh haline sürüklemiş olup, toplumsal iletişimini de etkilemektedir.


  • 30'lu yaşlarda kadın bir danışanım ise, ailesinin en küçük çocuğu olmasının etkisi ile kendi bireysel alanını yaratamamak ta ve kişiliğinin farkına varamadığı gibi pek çok aktiviteden mahrum kalmaktadır. Ailesi vicdanen kızlarının sürekli kendi yanlarında bulunması gerektiğini istemekte ve vicdan duygusunu kullanarak sosyalleşmesine engel olmaktadır. Danışanım bu noktada kendine güvensiz ve yetersizlikten yakınırken, bu durum kendisini depresyona kadar sürüklemektedir.


  • Farklı bir evli kadın danışanım ise eşinin sorumluluk duygusunun olmamasından yakınmakta, evin tüm sorumluluğunu kendi üstlendiğini söylemektedir. Burada asıl nokta ise eşinden yardımcı olmasını istediği görevleri kendisine söylemeden anlamasını beklemektedir. Eşi müneccim olmaması neticesinde, bu sorumlulukları yerine getirmemekte ve sürekli olarak yetersiz hissettirilmektedir. Bunun ardından kendisini yetersiz hisseden eş, danışanımı terk ederek farklı bir kadınla birlikte olmaya başlamıştır.

Bu örneklere pek çok madde ekleyebiliriz. Eminim kendinizde veya çevrenizde bu tarz hikayeleri çokça duymuşsunuzdur. Hayır diyememek hayatlarımızda tahmin edeceğimizden çok daha fazla soruna yol açmaktadır. Nasıl Hayır Diyebiliriz? Küçüklükten itibaren, yemek yemeyi reddettiğimizde, odamızı toplamak istemediğimizde veya sözde bizler için organize edilen ancak temelde fikrimiz alınmadan organize edilen etkinliklere katılmak istemediğimizde sonuç olarak ya ceza aldık ya da sesimizi duyuramadan, yetişkinlere boyun eğmek zorunda kaldık. Bu noktada temelde "HAYIR DİYEMEYEN" toplum haline geldik. Peki hayır demenin hiç bir yolu yok mudur? Elbette vardır. Kimseyi kırmadan, sözcüklerimizi ve beden dilimizi doğru kullanarak ihtiyaçlarımızı dile getirebilirsek hem biz mutlu oluruz, hem iletişim kurduğumuz diğer insanlarla sorun yaşamayız. Tüm bu zorlukları yaşamamak için çocuklarımızı yetiştirirken, onlarında birer birey olduklarını unutmazsak ve onların da fikirlerini bir yetişkinle eş değer şekilde değerlendirmeye alırsak tüm bunları yaşamamış oluruz. Bilinçli ebeveynler bilinçli toplumları oluşturur. Mutlu Yarınlar için..




İletişim

Saray Mh. Dr Adnan Büyükdeniz Cd No :4 Akkom Office Park Cessas Plaza 2. Blok K:10 PK:34768 Ümraniye / İstanbul


0850 317 20 37


info@koclook.net


Destek

destek@koclook.net


Bize Ulaşın

İletişim

Omega Seamaster Replica
Tag Heuer Grand Carrera Replica
Replica Jaeger-LeCoultre Master
Replica Omega Seamaster 300 M Quartz
IWC Top Gun Replica