Koçluk'ta Sosyal Medyanın Gücü

Yazan: Duygu Mataracı / Koclook.net Kurucu
Yayınlanma Tarihi: 23.08.2018
Sosyal medya artık hayatımızın bir parçası. Son yapılan araştırmalar, Türkiye’de aktif sosyal medya kullanıcı sayısının 51 milyona ulaştığını, gün içerisinde yaklaşık üç saatimizi sosyal medyada geçirdiğimizi söylüyor. Sosyal medya kuşkusuz, birçok alanda olduğu gibi profesyonel bir koç ya da danışman olarak, kendinizi daha fazla kişiye tanıtma ve işinizi büyütme yolunda size ücretsiz ve eşsiz bir fırsat sunuyor.

Bu yazımda, sosyal medya kullanımında stratejinizi belirlemeye, sosyal medyayı etkin olarak kullanmanıza, daha verimli ve etkin geri dönüş alabilmenize yarayacak bazı ipuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Koçlukta Sosyal Medya Stratejsi


Hedefinizi Belirleyin

Öncelikle, başarılı olabilmeniz ve geldiğiniz noktada başarılı olup olmadığınızı ölçebilmeniz için gerçekleştirilebilir, net hedefleri olan bir aksiyon planı yapmalısınız. Hedefleriniz arasında web sitenizin ziyaretçi sayısını artırmak da olabilir, sosyal medya hesaplarınızın daha fazla takipçi tarafından ziyaret edilmesi de. Her iki hedef de internetle alakalı olsa da birbirinden farklı hareket edilmesini gerektiren süreçlerdir. Bu nedenle hedefinizi net olarak ortaya koymanız başarı potansiyelini o kadar yükseltecektir.


Doğru ve Etkili Kanalları Belirleyin

Sosyal medya denildiğinde Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Youtube başta olmak üzere yüzlerce uygulama bulunmaktadır. Bunların hepsine zaman ayırmak pek mümkün olmamakla birlikte, işinizle ilgili olan uygulamaları tercih etmeniz yararınıza olacaktır.
Koçluk işinizle ilgili hedef kitlenizin daha çok hangi sosyal mecrada vakit geçirdiğini araştırmanız ve bu kanallarda faaliyet göstermeniz önemlidir. Örneğin, bir Sağlıklı Yaşam Koçu için Facebook, Instagram önemli olabilecekken, bir Yönetici Koçu için Linkedin’i kullanması daha etkin sonuçlar verecektir.


İlk İzlenim Önemli

Gerçek hayatta yeni tanıştığımız biri hakkındaki izlenimimizin ilk birkaç saniyede oluştuğu, internette karşılaştığımız profiller hakkındaki ilk izlenimlerin ise bunun yarısı kadar bir sürede gerçekleştiği belirtiliyor. İlk izlenimimizin oluşmasında karşımızdakinin kılık kıyafeti, beden dili, göz teması ne kadar önemliyse, sosyal medya profilinize gelecek ziyaretçiler için de profilinizin profesyonel ve estetik açıdan hoş sunulmuş olması son derece önemlidir.


Değerli ve Faydalı İçerikler Üretip Paylaşın

Sosyal medya hesaplarınızda yaptığınız işi doğrudan anlatan, tanıtım, reklam ve promosyonel içerikler yerine, işinizle alakalı, faydalı, zaman zaman esprili ve içeriği size ait olan içeriklere ağırlık verin. Bu takipçilerinizle bir güven ilişkisi oluşturur ve takipçilerinizin ilgisini yüksek tutmaya yarar.


Zaman Planı Yapın

Gönderimlerinizin düzenli zamanlarda yayınlanması son derece önemlidir.
Haftalık, hatta yapılabiliyorsa aylık plan yapmak en sağlıklı yöntemdir. Örneğin Pazartesi günleri neşeli bir paylaşım yaparken Çarşamba günleri işinizin detayları hakkında bilgilendirme yapabilir Cuma günleri yapacağınız bir etkinlik hakkında bilgi verebilirsiniz.
Zaman planlamasına sağdık kalmak takipçilerinizin sürekliliği korur ve yaptığınız işteki profesyonelliğinizi anlatmayı sağlar.


Paylaşımcı ve Yardımcı Olun

Sosyal medya mecraları müşteri hizmetleri anlayışını kökünden değiştirdi. Örneğin Twitter hakkında yapılan bir araştırma “kullanıcıların %70’i markaya gönderdikleri bir twitte bir saat içinde yanıt beklediklerini “ ortaya koydu.
Siz de gönderilerinize gelecek her türlü yorum veya paylaşımları mutlaka yanıtlamalı, ve gerekirse tartışmak durumundasınız. Bir koç olarak, sosyal medya kanallarınızı sadece bir reklamcılık mecrası olarak görmemeli, takipçilerinizle deneyimlerinizi tek yönlü paylaşımdan kaçınmalı, onların yorumlarını eleştirilerini dikkate aldığınız bir buluşma noktası olarak görmelisiniz.
Koçluk Sosyal Medyanın Gücü


Niş Alanlara Odaklanın

Koçluk hizmetinizde hangi alanlarda daha tecrübelisiniz? Bir iş koçu olduğunuzu varsayalım, yöneticilerin liderlik becerilerini geliştirmesine faydalı olabilecek koçluk hizmeti vermede mi, yoksa kişinin var olan potansiyelini keşfetmesine yardımcı olup kariyerini geliştirme yolunda yardımcı olma konusunda mı daha yetkin ve tecrübelisiniz? Sosyal medya kanallarınızda kendiniz için belirleyeceğiniz niş alanlar hakkında daha yoğun gönderimler yapmanız, sizin diğer profesyoneller arasından bir adım öne çıkmanızı ve takipçilerinizden daha etkin geri dönüşler almanızı sağlayacaktır.


Network

Sosyal medya ile ilgili profesyonel koçların sıklıkla düştüğü bir hata da sadece tanınırlığı arttırmaya odaklanmaktır. Sosyal medyada sizin alanınızda, en az sizin kadar profesyonellerle bağlantı kurmak işiniz için yararlı olacaktır. Yapacağınız bu tür bağlantılar, koçluk dünyasındaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmanızı ve onların dijital pazarlama modelinden ilham almanızı sağlayacaktır.




İletişim

Saray Mh. Dr Adnan Büyükdeniz Cd No :4 Akkom Office Park Cessas Plaza 2. Blok K:10 PK:34768 Ümraniye / İstanbul


0850 317 20 37


info@koclook.net


Destek

destek@koclook.net


Bize Ulaşın

İletişim

Omega Seamaster Replica
Tag Heuer Grand Carrera Replica
Replica Jaeger-LeCoultre Master
Replica Omega Seamaster 300 M Quartz
IWC Top Gun Replica