Farkındalıkta Yeni Bir Boyut : Hamam Böceği Teorisi

Yazan: Ezgi Feda,ACC / ACC, Çalışan Anne Koçu ,Profesyonel Koç, Blogger &İnsan Kaynakları Yöneticisi
Yayınlanma Tarihi: 27.05.2019
Kendi içimde bir dönüşüm sürecindeyim. Koçluk eğitimi sonrası içe dönüş ile başlayan yolculuğum şuan mindfulness, meditasyon ve öz şefkat gibi konular ile devam ediyor. Bugün paylaşmak istediğim Hamam Böceği Teorisini okuduğumda çok etkilendim. Teorinin babası Google’ın CEO’su Sundar Pichai , bir kafede yaşayıp gözlemlediği bir olaydan ortaya çıkarttığı dersler ile kişinin kendi farkındalığı ile buluşması, özümsemesi ve hayatını bu farkındalık ile devam ettirmesi ve ders çıkarması üzerine oldukça güzel bir noktaya varmış.
“Restoranın birinde bir gün aniden bir hamamböceği belirdi ve orada bulunan bir kadının üzerine çıktı. Kadın korkudan çığlık atmaya başladı. Paniklemiş yüzü ve titreyen sesiyle, can havliyle hamam böceğini üzerinden elleriyle atmaya çalışırken zıplamaya başladı. Onun bu tepkisi bulaşıcı olmuştu, bulunduğu gruptaki diğer insanlar da paniklemişti. Kadın sonunda hamam böceğini üzerinden atmayı başardı derken… başka bir kadının üzerine düştü hamam böceği. Şimdi aynı şeyleri yaşamak için sıra gruptaki diğer bir kadındaydı.

Garson hemen imdatlarına koştu. Bu nöbet değişiminde, bu sefer de hamam böceği garsonun üzerine düştü. Garson dimdik durdu, kendini toparladı ve gömleğindeki hamamböceğinin davranışlarını gözlemledi. Kendine yeterince güvendiğini hissettiğinde, hamam böceğini parmaklarıyla tutarak, restorandan dışarı attı.

Kahvemi yudumlayıp, curcunayı izlerken, beynimdeki anten birkaç fikir yakaladı ve merak etmeye başladı, kadınların bu tiyatral, abartılı hareketlerinden hamamböceği mi sorumluydu? Eğer öyleyse, neden garson rahatsız olmadı? Durumu mükemmel yakın bir şekilde, hiçbir kargaşa çıkarmadan halletti. Buna neden olan hamamböceği değildi, hamamböceğinin sebep olduğu rahatsızlığı o kadınların giderebilecek kabiliyette olmamasıydı, onları bu denli rahatsız eden buydu. Farkettim ki, babamın, karımın veya patronumun bağırması değildi beni rahatsız eden, bana bağırmalarıyla hissettiğim rahatsızlıkla başa çıkamamamdı. Yoldaki trafik değildi beni rahatsız eden, trafik sıkışıklığıyla oluşan sıkıntılı durumu halledemeyecek olmamdı. Hayatımdaki kargaşayı yaratan şey, problemin kendisinden çok benim ona verdiğim tepkiydi.”

Hamam Böceği Teorisi
Bu olaydan çıkarılabilecek dersleri özetlemeye çalıştım :
• Öncelikle bu olay inanılmaz bir A-HA (farkındalık) anı , bu farkındalıkla nereye gidilebileceği herkesin kendi içinde saklı.
• Hayatımızda önümüze çıkan olaylara tepki vermek yerine anlamlı bir yanıt vermek gerekli.
• Problemin kendisinden ziyade probleme olan yaklaşım, problemin hayatta yarattığı kaosun asıl sebebidir.
• Tepkiler içgüdüsel olarak gösterilen şeylerken, cevaplar etraflıca düşünülerek oluşturulmuş şeylerdir.
• Mutlu olan biri, hayatındaki her şey yolunda olduğu için mutlu değildir, mutlu olmasının sebebi, hayatındaki olaylara karşı tutumunun doğru olmasıdır.
• Her birimiz olaylar içinde baş gösteren problemlere farklı yaklaşıyoruz.

• Her zaman ilk tepkimiz hamamböceklerini suçlamak olurken , bu farkındalıkla hamamböceğinin bizim için ne ifade ettiğine odaklanmak noktasına gelebilirsek iç yolcuğumuzu başlatır.
• Yaşadığımız bir olaydaki rahatsızlık yerine o rahatsızlığa neden olan ana duygumuzu keşfetmek bizi dönüştürecek güce sahiptir.
• Bir olay karşısında tepki vermek en kolay yapılabilecek şeyken en zoru seçmek kişinin kendi kendine meydan okumasıdır.
• Olaylara tepki göstermek yerine cevap vermek, çözüm üretmek hayata bakış açımızı değiştirir. Çözüm odaklı yaşamamıza olanak sağlar.
• Hayatınızı hamam böceğini dışarı atan garson farkındalığında yaşamanız dileğiyle..



İletişim

Saray Mh. Dr Adnan Büyükdeniz Cd No :4 Akkom Office Park Cessas Plaza 2. Blok K:10 PK:34768 Ümraniye / İstanbul


0850 317 20 37


info@koclook.net


Destek

destek@koclook.net


Bize Ulaşın

İletişim

Omega Seamaster Replica
Tag Heuer Grand Carrera Replica
Replica Jaeger-LeCoultre Master
Replica Omega Seamaster 300 M Quartz
IWC Top Gun Replica