Değişim Zamanı

Yazan: Sultan Cüneyit / Yönetici & Kariyer Koçu, Eğitmen, İK Danışmanı
Yayınlanma Tarihi: 28.05.2020

Bugün sosyal izolasyonun kaçıncı günündeyiz?
Kaç günü sizin için bir panik havası, kaygı ve endişe ile geçti?
Kaçıncı günden itibaren toparlanıp kendinize, şirketinize, çevrenize katma değer sağlayan bir şeyler yapmaya başladınız?
Birçok eğitim firması ücretsiz ve gelişim üzerine webinarlar düzenliyor, hangilerine katıldınız?
Bu eğitimler size nasıl katkı sağladı?
Gün içerisinde kaç dakika kitap okuyorsunuz? Hangi kitapları beğendiniz? Hangi öğrendikleriniz uygulamaya değerdi? Uyguladığınızda neler farkettiniz?
Nasıl bir çalışma düzeni yakaladınız?
Hangi eylemleriniz sizi güçlendirmeye yönelik?
Hangi eylemleriniz bunu desteklemiyor?
Hangi eylemlerinizi isteksizce yapıyorsunuz?
Hangi eylemleriniz size heyecan veriyor?
Hayallerinizi ve hedeflerinizi gözden geçirdiğinizde neler farkettiniz?
Hobilerinizi keşfettiniz mi?
Var olan hobinize ne kadar zaman ayırdınız?
Çocuklarınızdan öğrendiğiniz neler oldu?
Siz onlara nasıl katkı sağladınız?
Değişim Zamanı
Evet aslında bugün biraz daha kendimizi değerlendirmek üzerine bir yazı yazmak, yani size bazı sorular sormak istedim. Başta ben, çevremde evde kalan komşular, çocuklar, bazen işe gitmek zorunda olan, daha zorlu şartlarda hisseden, alışveriş yapmak gibi bazı sorumluluklar kendilerine yüklenmiş, dışarıdan yemek yiyemeyen eşim ve arkadaşlarım dahil olmak üzere sosyal medyada artık sıkıldığımızı görüyorum. Kesinlikle haklı olduğumuzu düşünüyorum, bununla birlikte yavaş yavaş bu dönem sağlıkla sona ereceğini de biliyorum.
Farklı bir düzen, farklı çalışma stilleri, bu süre sonunda kendini yenilemiş yöneticiler, çalışma arkadaşlarımız… Her şey değişmiş olacak. İstediğimiz home office çalışmaydı covid-19 öncesi değil mi? VUCA dünyasında her şey her an değişebilir. Bu da değişti, artık çoğumuz home office çalışma sisteminin pek iyi fikir olmadığını düşünüyoruz. O halde VUCA ortamında sahneye çıktığımızda farklı bir senaryo ile oynayabilme çevikliğine sahip olmak için hemen şimdi geç olmadan kendimize dönüp bir bakalım. Bu dönem kısa bir süre içinde bittiğinde, siz de bu döneme ait ne kalacak? Hep dilimizde, krizi nasıl fırsata çeviririz? Siz nasıl fırsatlar yarattınız kendinize?

Yukarıdaki soruları bir daha gözden geçirin. Hiçbir şey yapmamış olsanız dahi, hemen bugün başlayın. Önce soruları yazarak cevaplarınızı verin. Kısa, orta ve uzun vadeli hayaller ve hedeflerinizi belirleyin, detaylandırın, sonra da planlayın. SWOT analizinizi yapın, sizi güçlü kılacak yanlarınıza ve geliştiğinde size katkı sağlayacak yanlarınıza yatırım yapın, videolar izleyin, kitap okuyun, webinarları araştırın, koçluk alın. Ve her gün kendinize bir hatırlatıcı ile sorun; “Bugün kendime, çevreme ve şirketime artı yazabileceğim ne yaptım?”
Bu süreçte hatırlatıcılar, motive ediciler önemli bir rol oynar; bir fotoğraf, bir resim, bir obje, bir motto… Yapacaklarınızı hatırlatan, hayalinizi çağrıştıran, sizin içinizi heyecanla dolduran küçük şeyler. Yapmak zorunda olduğunuz, hedefinize katkı sağlamayan eylemler olabilir, hatta home office olmanın verdiği ev işleri de size yüklenmiş olabilir… Bu durumların sizin motivasyonunuzu düşürmesine izin vermeden, bu işleri yaparken de sizi motive edecek küçük şeyler bulursanız hem işin daha hızlı bitmesini, hem de sizin enerjinizi aşağı çekmenizi engelleyebilirsiniz. Böylece asıl kendiniz için yapmanız gereken eylemlere hem zamanınız hem de enerjiniz kalır. Ev işleri yaparken müzik dinlemek, TED konuşması dinlemek, bir kitap dinlemek, özlediklerinizle konuşmak gibi…
Soruları cevaplamak bile bugün size katkı sağlayacaktır. Artı hanenize ekleyebilirsiniz.
Konu ile ilgili sorularınız olursa bana sultan@sherpagelisim.com adresinden yazabilirsiniz.
Bol artılı ve sağlıklı günler dileğiyle, Sultan Cüneyit Profesyonel Koç & Eğitmen




İletişim

Saray Mh. Dr Adnan Büyükdeniz Cd No :4 Akkom Office Park Cessas Plaza 2. Blok K:10 PK:34768 Ümraniye / İstanbul


0850 317 20 37


info@koclook.net


Destek

destek@koclook.net


Bize Ulaşın

İletişim

Omega Seamaster Replica
Tag Heuer Grand Carrera Replica
Replica Jaeger-LeCoultre Master
Replica Omega Seamaster 300 M Quartz
IWC Top Gun Replica